Ako fungujú látky v organizme - trávenie a stavba buniek časť 2.
V predchádzajúcom článku je spomínaná dôležitosť dôkladného rozžuvania potravy a vyhýbania sa pitiu vody počas jedla alebo jedenia tekutej potravy. Vodou začneme aj tento článok. Voda má v organizme niekoľko funkcií a na základe poznania týchto funkcií dokážeme vyvodiť, kedy a ako vodu používať. Ľudia zaoberajúci sa zdravím určite poznajú koncept pitného režimu, ktorého dodržiavanie často škodí.
Príroda nám dáva jasné riešenie problému s pitím. Pijeme, keď sme smädní. Stane sa však niečo, ak vypijeme preventívne viac, než telo pýta - v rámci pitného režimu? Aby sme sa to dozvedeli, je treba zistiť funkciu vody v tele. Ako už je spomenuté v predchádzajúcej časti článku, miešať vodu do tráviaceho procesu je škodlivé. Voda v tomto prípade, teda pri trávení pôsobí ako chladič a znižuje koncentráciu potravy, neutralizuje, čo znamená, že potrava sa trávi dlhšie a telo nato spotrebuje viac energie. Pri stavbe a obnove buniek voda funguje ako prostredie. Bez vody nebudú fungovať chemické reakcie potrebné na stavbu nových buniek.
Ak máte smäd počas jedla, pravdepodobne to znamená, že momentálne máte vody málo a mali by ste prestať jesť, počkať asi pol hodinu a poriadne sa napiť. Piť však preventívne 3 litre vody je hlúposť, pretože to môže organizmus zaťažiť. Priveľa vody môže viesť k tomu, že budete mať zvýšený apetít, pretože priveľa vody znižuje telesnú teplotu, čo vás často núti zjesť viac.
Aké bielkoviny sú najlepšie?
Pri bielkovinách nás zaujíma hlavne ich stráviteľnosť. Bielkoviny rastlinného pôvodu sú nevhodné, pretože rastliny obsahujú niektoré látky, ktoré zabraňujú správnemu vstrebávaniu dôležitých látok. Kvôli tomuto je použiteľnosť týchto bielkovín nízka, okolo 50%. Znamená to, že polovicu toho, čo zjete vám nestrávi. Práve kvôli tomuto sú lepšie bielkoviny živočíšneho pôvodu, pretože ich stráviteľnosť je vysoká - nad 90%. Najlepšia je vaječná bielkovina, ktorej stráviteľnosť je až okolo 97%.
Živočíšneho bielkoviny majú aj tú výhodu, že sú spojené s tukovou zložkou, ktorá obsahuje dostatok energie, vitamínov a minerálov. Pri jedení bielkovín je dôležité si uvedomiť, že nie sú zdrojom energie, ale stavebnou látkou. Telo v prípade núdze alebo nadbytku bielkovín dokáže premieňať časť bielkovín na energiu, avšak tento proces je pre telo namáhavý a môže poškodiť pečeň. Týka sa to často športovcov alebo ľudí, ktorí aplikujú stravu podľa Atkinsona, teda s vysokým príjmom bielkovín.
Bielkoviny by teda nemali tvoriť väčšinu toho, čo zjete. Ako už viete s predchádzajúcej časti článku, telo spotrebováva vlastnú energiu nato, aby rozložilo potravu. Po rozložení bielkoviny však telo nedostáva naspäť energiu, ale len stavebné látky. Z toho vyplýva, že je nutné jesť aspoň dvojnásobne viac potravín, ktoré dodávajú telu hlavne energiu, teda tukov alebo sacharidov, aby ste mohli bielkovinu dostatočne a bez problémov využiť. Čiže napríklad na 50g bielkovín aspoň 100g tuku, alebo 220g sacharidov.
Vitamíny a minerály
Vitamíny a minerály slúžia v organizme hlavne ako katalyzátory chemických reakcií. Telo používa tieto látky pri každej chemickej reakcii, či už ide o rozklad potravy alebo stavbu nových buniek. Najviac vitamínov a minerálov sa nachádza vo vajciach a červenom mäse. Nedostatok vitamínov a minerálov spôsobuje problém pri stavbe nových buniek. Príznakom nedostatku vitamínov a minerálov je hlavne únava a slabosť.